jak dobrac długość osi suportu?

Składam własnie "nowy" rower, a raczej próbuje poskładać rower z tego co mam.. A mam korbe altusa FC-CT92 z wyrobionym kwadratem. chciałem więc ją zamienic na alivio FC-MC16. po założeniu jej na starą oś na której był altus (BB-TS30 - 117 mm) stwierdziłem ze za bardzo wystaje. wkreciłem więc w rame dla "przymiarki"stary zuzyty suport (BB-LP26 110 mm)
założyłem korbe i pojechałem nawet do serwisu. Gość powiedział mi ze linia łańcucha bedzie idealna i własnie taki suport mam kupić (110 mm).
Dopiero po paru dniach zauważyłem ze w tym suporcie oś jest niesymetryczna. Z prawej strony od mufy do końca osi jest 18 mm a z lewej 25 mm. Dla porównania w suporcie na którym był altus (BB-TS30 117 mm) oś wystaje z prawej 25 a z lewej 24 mm (moglem sie pomylic o 0,5 mm) do tej pory myslalem że wszystkie wkłady są symetryczne.. :shock: i teraz pytanie:
Czy odległosc z lewej strony to standard a długość osi suportu mówi nam jak bardzo wystaje suport po prawej? czy może jednak suporty są symetryczne a ten BB-LP26 to jakiś wynalazek?
Do tego wsztskiego stożek na osiach nie jest taki sam.. ta sama korba na innej osi zatrzymuje sie w innym miejscu..
Czy kąt tego stożka okreslają jakies standardy ?

Nie wiem teraz jaki mam kupić suport.. a dla dla utrudnienia w alivio ma tylko prawą korbe z blatami i na lewej musę zostawic altusa..

BTW czy jest jakiś sprawdzony sposób na ustawienie linii łańcucha czy robicie to "na oko"?

Na początek - poszukaj
Shimano Crankset and BB Combination Chart.pdf

Dla modeli "FC-MC10 thru MC40" stoi w nim:
- SP LGTH 47.5 CN LINE - 110,5mm
- SP LGTH 50 CN LINE - 113mm

Zakładając że chcesz uzyskać linię łańcucha 50mm - powinieneś zastosować oś 113mm.

Suporty bywają niesymetryczne, tutaj niestety nie jestem fachowcem - dlatego polecam
http://sheldonbrown.com/chainline.html
(czyli Sheldon jak zwykle pomaga ;-) )
--
Cypis

ok mniej wiecej cos zrozumialem. choc wdzięczny będę bardzo jakby ktos wrzucił coś po polsku. generalnie skoro obecnie dostępne suporty są symetryczne to potrzebuje osi długości 68 + 2*18 = 104 mm - chyba takiego nie dostanę. jak załoze korbe na suport 113 to bede mial korbe wysuniętą 4,5 mm za daleko (113 - 68 = 45 / 2 = 22,5)