Chcę zamienić napęd 3x7 na 3x8. Czy tylna piasta shimano rh m550 przyjmie kasetę 8?
Czy rd m550 obsłuży kasetę 8?
Teoretycznie nie założysz na tą piastę kasety na 8, w praktyce masz 2 wyjścia- założyć kasetę 9kową bez jednej koronki z manetką na 9 albo przełożyć bębenek z jakiejś piasty 8owej ;] Będzie trochę zabawy żeby linię łańcucha ustawić, przestawianie osi, przecentrowanie koła, najprościej inne koło znaleźć.
Tutaj nie ma problemu, każda normalna 7 obsłuży 8, kwestia wyregulowania.felczer pisze:Dzięki. Zaczynam szukać nowego koła. A co z obsługą kasety 8 przez rd m550?
Lodzermensch
ale chlopak pyta o 8 a nie o 9 przeciez;elziomallo pisze:Teoretycznie nie założysz na tą piastę kasety na 8, w praktyce masz 2 wyjścia- założyć kasetę 9kową bez jednej koronki z manetką na 9 albo przełożyć bębenek z jakiejś piasty 8owej ;] Będzie trochę zabawy żeby linię łańcucha ustawić, przestawianie osi, przecentrowanie koła, najprościej inne koło znaleźć.
odp. przerzutka rd m550 obsluszy kasete 8rzedowa
jesli piasta m550 ma oryginalny bebenek to nie zmiesci kasety 8rzedowej (tymbardziej 9cio);
do zmiany napedu na 8rzedowy potrzebujesz zatem: manetek 8-rzedowych, kasety 8-rzedowej i piasty tylnej z bebenkiem 8-9-10rzedowym; Mozesz tez dokupic sam bebenek i przelozyc;
pzdr
Próbował ktoś z Was spiłować na bębenku 7-spd te 3mm "naddatku" na żebrach?
Teoretycznie dałoby to miejsce na kasetę 8-spd, dotykałaby wtedy niemal samego "ciała" piasty.
W przypadku FH-M560 byłoby to nawet dość proste, tylko trzeba by użyć kasety która ma duże zębatki na wspólnym pająku (xt, xtr), żeby ta największa trzymała się pewnie (oczywiście pozostaje kwestia linii łańcucha...)
Teoretycznie dałoby to miejsce na kasetę 8-spd, dotykałaby wtedy niemal samego "ciała" piasty.
W przypadku FH-M560 byłoby to nawet dość proste, tylko trzeba by użyć kasety która ma duże zębatki na wspólnym pająku (xt, xtr), żeby ta największa trzymała się pewnie (oczywiście pozostaje kwestia linii łańcucha...)
--
Cypis
Cypis
Problem analogiczny jak z Ritchey 2x9 -
patrząc na koło zaplecione na ww. FH-M560 odstęp od szprych jest spory,
nie miałem czasu pomierzyć.
Usuwając z niej tylko te "ząbki" można zostawić kołnierz oddzielający kasetę od samego korpusu.
Jak będę miał okazję/potrzebę to spróbuję.
patrząc na koło zaplecione na ww. FH-M560 odstęp od szprych jest spory,
nie miałem czasu pomierzyć.
Usuwając z niej tylko te "ząbki" można zostawić kołnierz oddzielający kasetę od samego korpusu.
Jak będę miał okazję/potrzebę to spróbuję.
--
Cypis
Cypis
system ritcheya 2x9 mial specjalnie dedykowane obrecze z offsetem...
inna sprawa - nie lepiej po prostu przelozyc bebenek? bardzo prawdopodobne, ze starczy Ci oski (po 3mm na strone, moze wiecej) - mniej zabawy...
inna sprawa - nie lepiej po prostu przelozyc bebenek? bardzo prawdopodobne, ze starczy Ci oski (po 3mm na strone, moze wiecej) - mniej zabawy...
Ja mam inne obawy... Nawet jeśl wsadzisz tam dodatkową zębatkę to czuję że przerzutka będzie ocierać o szprychy.
pozdrawiam
xMekpx
pozdrawiam
xMekpx
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996
Marin Bear Valley 1996