![:-D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
![;-)](./images/smilies/icon_wink.gif)
Choć od jakiegoś czasu po głowie chodzi mi modernizacja mojego leciwego "rumaka" do czasu gdy awarii uległy manetki, a że były w systemie 3x8 to jak już zawczasu sprawdziłem, ciężko takowe dostać w miarę w sensownym przebiegu za sensowne pieniążki
![:-P](./images/smilies/icon_razz.gif)
Dlatego też postanowiłem nieco tchnąć ducha czasu w swojego ogiera
![8-)](./images/smilies/icon_cool.gif)
![:-D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
![:->](./images/smilies/icon_smile2.gif)
A mianowicie:
~ Czy wymiana korby wraz z suportem na "kwadrat" na nową w systemie "Hollowtech II" Shimano (jeżeli czegoś nie pomyliłem) wymaga identycznego dopasowania do ramy, jak to polega na "kwadracie" i dobraniu odpowiedniej długości dla ramy - by zachować "linię" łańcucha - Oraz czy korba pod kasetę 10rz będzie równocześnie kontabilna wraz z kasetą 9rz ?
~ Czy tylna piasta na której obecnie znajduje się kaseta 8rz będzie kontabilna wraz z kasetą 10rz ? (bo szczerze tutaj już słyszałem wiele różnakich opowieści w sklepach
![:roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
~ Oczywistym jest że do kaset 10rz potrzeba tylko i wyłącznie łańcuchów 10, bo 9 już nie będą pasować ?
~ Czy manetki, zakładając że będzie to system 3x10, a w tym wypadku interesuje mnie przednia, będzie kontabilna wraz z przednią przerzutką starego już Shimano XT'ka FD-M738 ? Czy najlepiej zakupić wówczas nową ?
Z góry podziękować za jasne i klarowne odpowiedzi
![8-)](./images/smilies/icon_cool.gif)