Luz na przerzutce shimano XT RD- M737

Witam
Może ktoś z szanownych forumowiczów ma pomysł jak skasować luzy pomiędzy śrubą mocującą przerzutkę do ramy a przerzutką. U mnie luz jest na tyle duży, że patrząc na koniec wózka odchyla się on ok 5-6mm ( może to jest dopuszczalny luz?) Prawdę powiedziawszy nie bardzo widzę możliwość skasowania tego luzu, (poza wymianą 53K9801 zestawu śruby mocującej, co raczej będzie nieosiągalne) ale może ktoś ma jakiś patent.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2012-04-15, 13:10 przez Zolw, łącznie zmieniany 1 raz.

zerkne pozniej w swoje szpargały, mam jakąś śrubę do starszego Xt. albo do 737, albo do 739
Był: pewna Gusta, Votec F7 '99, jakiś karbonowy Scott, trzeszczący Mountain Cycle San Andreas, całkiem ładny Rocky Mountain Blizzard '96, Intense M1 '03,

ja kiedyś podkładki miedziane cieńkie i grubszy oring wsadziłem pod główną śrube m739, ale to nie za wiele daje, luz na końcu wózka to suma wszystkich luzów na przerzutce, głowna śruba + pantograf + oś obrotu wózka, więc za wiele nie zdziałasz ;-)

^^ przychylam się do podkładek pomiędzy zawleczkę zapobiegającą rozczłonkowanie przerzutki a resztą - pod warunkiem że luz jest tylko na śrubie głównej

Jeśli luzy są wszędzie, to w zasadzie poza metodami partyzanckimi typu wywalanie sworzni, rozkalibrowywanie otworów i dorabianie nowych, pasownych sworzni nie ma metody na reanimację przerzutki
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

Zdaję sobie sprawę że luz na końcu wózka to suma wszystkich luzów, jednak u mnie mogę powiedzieć, że wózek i korpus są praktycznie sztywne. zresztą oceniając ruch trzymam za korpus a nie za wózek i łańcuch zluzowałem. Myślę więc że gro luzu wywołane jest przez mocowanie śruby i korpusu. Nie wiem tylko czy taki luz jest ok. czy też czas się martwić. :-(

Widziałem tą przerzutkę, ma zdecydowanie luz na śrubie głównej -
i może toto wpływać na pracę, szczególnie po wczorajszym założeniu kasety 11-28 w miejsce 13-23 :->

Zolw, co to jest "przerzutcje"? ;-)
--
Cypis

Zgodnie z dobrą radą, dodałem dwie miedziane podkładki (0,5mm) pomiędzy zawleczkę i część z śrubą ustalającą pozycję. Początkowo było tak ciasno że nawet przerzutka nie wracała ale po przesmarowaniu jest ok i się nie telepie :mrgreen: Co innego że pewnie długo to to nie wytrzyma zmierzyłem średnicę bolca 10mm i panewki (w korpusie przerzutki ) tu już różnie od 10 - 10,2 mm zależnie od miejsca pomiaru. Wiec chyba czas szukać okazji na nową :-( Dziękuje za pomoc

Zolw,
podkładki z brązu, najlepiej samosmarującego, byłyby pewnie lepsze - przypomnij jak będziesz na kwadracie, mam gdzieś końcówkę blaszki z brązu.
--
Cypis