Mam problem w rowerze z napędem 3x9. SRAM X7 i korba Truvativ. Podczas jazdy na 1 i 2 biegu z tyłu (11 i 12 zębów) łańcuch klinuje się pomiędzy 2 a 3 biegiem na korbie. W drugą stronę - na 9 biegu tak się nie dzieje. Wszystko jest wyregulowane. Nie wydaje mi się żeby napęd był zajechany - nic nie przeskakuje, wszystko pracuje bardzo ładnie, koronki nie są zjechane.
Z góry dzięki za podpowiedzi bo już nie mam pomysłu...
Może uderzone zęby, lekko przekrzywione i łapią łańcuch (kombinerki i pilnik pomogą), lub faktycznie zła długość ośki
Linia łańcucha , po prostu nie jeździj na ostatnich 3 biegach z tyłu używając środkowej tarczy .
Jeśli to się dzieje na środkowej tarczy to ośka jest za krótka z prawej strony i występuje za duży kąt
Sprawdź jaka jest wymagana dł osi do tego modelu korby.
Prawidłowe praca łańcucha to obsługa każdej koronki z przodu ma odpowiadać w lini prostej z tyłu po ok 3-4 biegi, pozostałe już będą chodzić po skosie większym
Jeśli to się dzieje na środkowej tarczy to ośka jest za krótka z prawej strony i występuje za duży kąt
Sprawdź jaka jest wymagana dł osi do tego modelu korby.
Prawidłowe praca łańcucha to obsługa każdej koronki z przodu ma odpowiadać w lini prostej z tyłu po ok 3-4 biegi, pozostałe już będą chodzić po skosie większym
Jako że rower nie jest mój:
Ustaliliśmy że wymieniona będzie środkowa koronka. Jeśli to nic nie zmieni to wg. zaleceń będzie unikał jazdy na najwyższych biegach.
BTW pierwszy raz takie coś mi się trafiło...
EDIT:
Nowa zębatka na razie rozwiązała problem
Ustaliliśmy że wymieniona będzie środkowa koronka. Jeśli to nic nie zmieni to wg. zaleceń będzie unikał jazdy na najwyższych biegach.
BTW pierwszy raz takie coś mi się trafiło...
EDIT:
Nowa zębatka na razie rozwiązała problem
SZOSA>mtb