Stare sztyce Shimano (AX, Ultegra, DA) miały prostopadłą do rurki śrubę (zdaje się na 3 mm.):
http://velobase.com/ListComponentGaller ... 0591eba09a
Wiem, że ich zadaniem było umożliwiać jakiegoś rodzaju mikroregulację. Czy ktoś może zobrazować mi zasadę ich działania (zdjęcie, skan z katalogu)?
Z góry dziękuję.
z tego co rozumiem ,to ta śrubka reguluje kąt jarzemka ,które było w kształcie łódeczki ,które "slizga" się po u kształtnie wyprofilowanym łożysku zasadniczego elementu sztycy :D -i na którym opierało się siodeło .jak znajde chwile to wrzuce fote -ale zasada jest raczej prosta do skumania
krótko mówiąc regulacja kąta siodełka -tylko można go było ustawić "na oko" i skręcić bez użycia tej śrubki ,a można było sobie "zapamiętać" to ustawienie ją dokręcając
krótko mówiąc regulacja kąta siodełka -tylko można go było ustawić "na oko" i skręcić bez użycia tej śrubki ,a można było sobie "zapamiętać" to ustawienie ją dokręcając
Wielkie dzięki za odpowiedź. Strasznie siermiężna ta regulacja. Mimo wszystko jeśli będziesz uprzejmy zrobić fotki, będę niezmiernie wdzięczny ![:-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![:-)](./images/smilies/icon_smile.gif)
nie mam znowu aparatu ,więc miło wrzuciłem obrazki z allegro. mam nadzieje ,ze są na temat i są pomocne : )
Na początku dziękuję za pamięć
Zdjęcia z przedstawionej przez Ciebie perspektywy już widziałem; chodzi mi o fotkę rozkręconego jarzemka i zobrazowanie umiejscowienia śruby i zasadności jej zastosowania. Jeśli oczywiście nie nadużyję zbytnio Twojej uprzejmości.
![:-)](./images/smilies/icon_smile.gif)