Ritchey Nitanium w Specialized Rockhopper Co to takiego?

Ostatnio trafiłem ciekawy rower Specialized jak w temacie. Ma naklejke Ritcheya, haki Rictheya, hak przerzutki cały tylko trapi mnie co to konkretnie jest nitanium? Wiem tyle że to stop cr-mo z dodatkiem niobu i tytanu.
Czy to jest 4130 ulepszone czy co? Jakby coś się stało to jakim drutem się to spawa?

Drugą sprawą jest dyngs czy dinks na prawej górnej rurce trójką nad rd jest tak jakby starty i nie mam pojęcia do czego to miało służyć jest to w tej samej lini co hak i w dodatku hak jest od góry porysowany ale to raczej od łańcucha. Jak będe ją mył to wstawie foto.

W jaki sposób można sie pozbyć rdzy i śmieci z środka ramy? Aluminiowe ramy traktowałem prysznicem ale obawiam sie ze przy stali tylko szkód narobie. Słysze że coś w niej lata.

Piotrze google jednak wszystkiego nie wie a napewno nie potrafi sie domyślić co to jest ten dyngs i nie mam pomysłu jak to wpisać. Miło by było gdyby ktoś powiedział coś z doświadczenia.

Ale patent... A to tylko spece mają bo pierwszy raz to widze. Żaden inny mój rower tego nie miał, a właściwie to jest bardzo mądre.
A co sądzicie o umyciu ramy od środka wodą? Usune dużo bagna, rdzy, brudu itp ale czy to będzie miało jak wyjść?
Jakim stopem jest to Nitanium?

Hubert pisze: Jakim stopem jest to Nitanium?
Stopu o takiej nazwie używa się w ortodontystyce. Skład chemiczny - tytan ok.44%, nikiel ok. 56%. A czy tego samego używa się na ramy, nie wiem.

No to czym jest stop nitanium? Cr-mo z tytanem i niobem ale zastanawiam sie jak tytan wtopiono w stal bo to mi sie niemożliwe wydaje. To jest 4130 czy coś innego?

Jak kiedyś wyczytalem w necie stal cr-mo z dodatkiem ok 2% Ti i Nb. Czy ma to jakiś wplyw na sztywność czy trwalosc ? Nie wydaje mi się. :-) patrząc po cenach na eBay ramy chodzą w podobnej cenie co zwykłe Spece cr-mo