Klamki XTR m950, a XT m739

Sprawa się tyczy klamek j.w. Otóż jak wiadomo XTR regulacja modulacji jest płynna, coś jak w Avidzie, tylko bardziej niedostępna. Natomiast w XT teoretycznie można tylko poprzekładać podkładki między rolką, no właśnie teoretycznie, bo np. ja mam wyjęte obie podkładki całkowicie, co sprawia że klamka ma jeszcze lepszą modulację od XTRa. Pytanie czy Shimano świadomie zrobiło klamki XT lepsze od XTR (pod tym względem) i czy w ogóle nie brało pod uwagę, że podkładki mogą być całkowicie wyjęte ? Dla kogoś kto lubi mieć twardą klamkę XTR jest lepszy, ale dla osób, które lubią mieć dobrą modulację klamki XT będą lepszym wyborem, wiem bo miałem oba modele.

cos pokreciles, w xtr barylka wewnatrz ramienia klamki jest odpowiednikiem tych podkladek z xt, tyle ze w xt zeby sobie ustawic odpowiednia charakterystyke to trzeba wyjac polksiezyc z malenka srubka, czyli uzyc narzedzi i jeszcze gdzies to schowac by nie zginelo, a w xtr mozemy sobie w kazdej chwili wkrecic /wykrecic i ustawic odpwiadajaca nam charakterystyke, po wyjeciu obu polksiezycy z klamek xt i wkreceniu barylkie do konca w xtr , mamy teoretycznie taka sama charakterystyke klamki, teoretycznie gdyz xtr oferuje wieksza jeszcze regulacje od xt i bez narzedzi i latwiej i szybciej itd

Tylko, gdy w XT wyjmiemy te podkładki, rolka porusza się podczas pracy klamki po całej "bieżni", a w XTR ustawiamy ten punkt na stałe i ten punkt się nie zmienia podczas pracy klamki.

to jakies uszkodzone chyba te xtr miales;), to powiedz w jakim celu by sie ta bartlke regualacyjna wkrecalo???? :) na ile wkrecisz barylke na tyle rolka uchwytu linki bedzie sie przesuwac w gora i w dol, identycznie jak w xt, tyle ze w xt mamy tylko 3 mozliwosci regulacji, a w xtr plynna

Coś mi się faktycznie pomyliło z tym XTRem, sorry.
Niemniej dalej interesuję mnie czy shimano dopuszczało w XT możliwość całkowitego wyjęcia podkładek, czy tylko ich przełożenie?

sa 2 polksiezyce , mozna wcale ich nie wyjmowac-klamka jest twarda, wyjac jeden , bardziej miekka, wyjac 2 i jest praca rolki na calej dlugosci, oczywiscie ze dopuszczalo, gdyby nie mialo siemano dopuszczac ich wyjmowania, to by ich tam nie montowali, tylko zrobili jak w alhongach za 10pln z tesco ;)

Adam, w XTRze strzały też miałem - tyle że u mnie rozchodziło się o to, że ktoś używa klamki długo w położeniu wieszaka na samej górze Spowodowało to to że aluminium klamki się nieco wygniatło w miejscu w którym klamka cały czas ciągnęla wieszak
Po przeregulowaniu wieszaka podczas ruchu klamki wieszak tak jakby "wyskakiwał" ze swojego położenia w wygnieconym miejscu i to powodowało strzał (być może właśnie o tym piszesz)
Ja w swoich klamkach popracowałem delikatnie drobnym pilniczkiem i papierem aby to wygniecenie zniwelować i o strzelaniu klamek zapomniałem
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA