sTx Rc Klamki do rehabilitacji.

Witam kupiłem dzisiaj takie klamkomanetki Stx Rc prawa 7 biegowa nie oddycha tzn obydwa dzyndzle nie przerzucaja cisza pustka,nie rozbierałem jej jeszcze bo mam tedencje do nieudanego składania:P Czy można ja przywrócic do życia?Co może być powodem jej paraliżu,pytam czy jest sens ja rozbierac czy zaniesc do jakiegos magika jak wogole da sie z nia cos zrobic.Z gory dziekuje i Pozdrawiam !!!!
Załączniki
rc.jpg

Korzystając z okazji chciałbym spytać jaką przednia i tylną przerzutkę zastosować do również dzisiaj nabytych klamkomanetek XT ST-M739 tak żeby to jak najlepiej hulało.DZIEKUJE!
Załączniki
xt.jpg

najczesciej stary smar ktory sztywnieje, rozebrac , wyczyscic i jesli zabieraki nie sa wylamane, lub nie sa zerwane sprezynki na zabierakach, to powinno po ocvzyszczeniu i naswmarowaniu wsio wrocic do normy, czasem zostaja w manetce druciki z linki i blokuja tez oczywiscie czyszczenie, trzeba przede wszystkim zabieraki sprawdzic , mogly sie powycierac , wtedy pilnik iglak i nadac prawidlowy ksztalt, ogolnie rzecz biorac jesli nie jest nic wylamane, to sa do naprawy

Te RC wrzuć do benzyny a najlepiej odkręć dól obudowy i jeszcze szczoteczką poczyść,często stary smar twardnieje i tak się dzieje jak u Ciebie.
Jak nie pomoże to już tylko jakieś uszkodzenie mechaniczne będzie.
Do XT najlepiej założyć też Xt żeby ładnie grupowo było ale każda inna przerzutka też zadziała.Jak coś to tył 739 mam na aukcji.
Lodzermensch

wyczysc wsio, zabieraki sa demontowalne, od gory jest seger, i zobacz czy nie jest zbyt "okragly" i nie chwyta , troche podpilowac, sprezynke tez miozna dogiac aby mocniej dociskala, generalnie sa w niezlym stanie, wiec powinny smigac

Oho wyczuwam tętno ale jeszcze nie do konca lece po wd40 i go nakarmie,ale juz poznalem zasade działania mechanizmu nie jest zle:)wystarczy lekko docisnac zbierak i zaczyna pluskac ale jest wokol niego i sprezynu ogrom tego zajzajeru,ide go wyeliminowac;]

zdejmij tez zabierak i zobacz czy trzpien jest sztywny, jesli sie porusza, mozna delikatnie mlotkiem doklepac nit, przy okazji dogniesz troche sprezynke i bedzie jak nowka, a po umyciu wd40, umyj benzyna , moze byc ekstrakcyjna, pedzlem, raz ze pedzel wsio wymiecie, dwa ze benzyna odparowuje a po wd40 bedzie wciaz tlustawy osad, pozniej wysmarowac smarem stalym lepkim ale nie zaduzo, najlepiej zielony motorex, wazelina techniczna od biedy moze byc