dlugosc korby generalnie ma miec pi razy drzwi tyle ile wzrostu procentowo, czyli dla wzrostu 1m 75cm, korbba ma miec 175mm i analogicznie dla reszty, ale to tez indywidualnie bo niektorzy wola krotsze bo jezdza bardziej kadencja, a inni dluzsze bo daja z blatu... ale ogolnie zasada jak na wstepie

ANDRIUBIKER pisze:pi razy drzwi
i nic wiecej
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................

Campagnolo 50 th anniversary..w budowie

Krzysztof Jezowski wielokrotny mistrz Polski na szosie
wzrost lekko powyzej180 -korby 172.5
Marek Galinski wzrost 177 korby szosa 172.5,mtb 175

moge podac telefon to pogadasz z praktykami............tyle teorii
Ostatnio zmieniony 2012-07-22, 23:00 przez marcin74, łącznie zmieniany 1 raz.
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739

szosa, jak sama nazwa wskazuje , kreca mlynki ze hej, nadal niczego nie dowiodles, ale probuj..., narazie potwierdziles co napisalem wyzej

z twojej teorii 10% wzrost Galinskiego to 177 czyli korby 177.5
ANDRIUBIKER pisze:szosa, jak sama nazwa wskazuje , kreca mlynki
??????????? :lol: :lol: :lol:

a Kajzer musialby miec ze 200 :roll:
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739

po szwedzku nie potrafie banglac,a jak bede chcial pogadac z zawodowcami mtb, to do swoich kumpli bede dzwonil;), korby mtb sa w rozmiarach co 5mm, i doczytaj dokladnie co napisalem, skoro ma galinski 177, to ma mozliwosc korby 175 lub 180, zaleznie od preferencji skoro preferuje bardziej kadencja co oczywiste przy takim poziomie wyutrenowania i jezdze na szosie takze, wiec jezdzi na korbach 175, potwierdza sie tylko zasada, a zasada jak npisalem wyraznie jest podstawa, czyli od tej dlugosci korby zaczynamy , jest to rozmiar wyjsciowy,i dla wiekszosci sie sprawdza, wiekszosci ale nie wszystkich, bo nie kazdy jest proporcjonalnie zbudowany, i ma np dluzsze nogi przy tym samym wzroscie, wtedy najlepiej dobrac korby na podstawie dlugosci nog, tez jest taki sposob , ale to jak ktos naprawde potrzebuje dokladnych pomiarow, zasada tez taka ze dla szosy korby powinny byc krotsze o 5mm od wymiaru korb mtb, ale genralnie najprostsza i sprawdzajaca sie metoda to poprostu 10 procent wzrostu pi razy drzwi
Ostatnio zmieniony 2012-07-22, 23:19 przez ANDRIUBIKER, łącznie zmieniany 1 raz.

ANDRIUBIKER pisze:dlugosc korby generalnie ma miec pi razy drzwi tyle ile wzrostu procentowo
..to twoja teoria :lol: :lol: :lol:

a dlugosc nog to co ..........
ANDRIUBIKER pisze:skoro ma galinski 177, to ma mozliwosc korby 175 lub 180
BREDZISZ......jesli uwazasz ze Galinski moglby wybrac korbe 180 :lol: :lol:
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739

"a Kajzer musialby miec ze 200" pewnie tak gdyby takie korby produkowali (jakies tam manufaktury moze i robia takie dlugosci) bo max to 180mm

ten temat wogole jest duzo bardziej skomplikowany niz Tobie i mi sie wydaje ....tyle podsumowaniem

kolorowych snow zycze ;-)
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739

marcin74 pisze:BREDZISZ......jesli uwazasz ze Galinski moglby wybrac korbe 180
, widze ze chlopski filozof jestes heh, to podaj prawdziwa teorie i bedzie po sprawie, bo cytowanie na jakich korbach jezdza goscie zawodowo, to lipa jakich malo, wysil sie nieco i czytaj dokladnie i do konca moje posty...bo widocznie masz z tym problemy

marcin74 pisze:ten temat wogole jest duzo bardziej skomplikowany niz Tobie i mi sie wydaje
niz Tobie napewno, a dla wiekszosci amatoro w zupelnosci wystarczy, szczegolnie ze jeszcze nie tak dawno, korby mtb byly dostepne w jedynym "slusznym" rozmiarze czyli 175mm ....a jak suie chcesz zaglebiac i szukac dokladnosci dla wyczynowcow to wiele jest artykulow, poza tym zapomniales chyba ze dla panow typu galinski i cala reszta ramy i wszystko jest budowane indywidualnie pod ich anatomie, wiec i korby maja takie jak im konkretnie pasuja,
jedna z pomocy jest np tu http://porady.bikeboard.pl/artykuly,pok ... b-podstawy

Temat może i jest skomplikowany na poziomie zawodowym, kiedy różne miary dobiera się indywidualnie dla konkretnego zawodnika. Jednak osobiście powtórzyłbym za ANDRIUBIKER, że w kolarstwie szosowym sprawdzają się krótsze korby bo kolarze jeżdżą z dużą kadencją. Wystarczy spojrzeć na Lanca Armstronga i jego wiatrakowe nogi. Natomiast w mtb dłuższa korba daje większą dźwignie i przez to z większą łatwością można pokonywać przeszkody i wertepy.

podzieliłem, zaczęło się od :
mekp pisze: Ja z kolei poproszę kogoś kto ogarnia to całe dobieranie długości Korba o radę jak to zrobić, pisałem ostatnio o temacie pokrewnym i tego mi zabrakło ;)
ANDRIUBIKER pisze:korby mtb sa w rozmiarach co 5mm, i doczytaj dokladnie co napisalem, skoro ma galinski 177, to ma mozliwosc korby 175 lub 180
bzdura wierutna
korby MTB sa robione tak samo jak i szosowe co 2,5mm - osobiście posiadam 1 lub 2 korby MTB 172,5 oraz jedną 177,5 (i nawet jest to Shimano)
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

skolioza moze i sa, nie wiem nie wnikam, wiem ze byly robione co 5mm w mtb a szosowych na bank co 2,5, w kazdym razie zasada dobierania i tak na poziomie amatorskim jest dosc uproszczona( mam mase korb od starych stx rc, po m970 , i zawsze sa albo 170, albo 175,zadziej 180 czyli sa to rozmiary najpopularniejsze , czyli idac dalej ta droga pewnie te 2-3 rozmiarow zaspokajaja 90 procent wymagan), a wyczynowcy, zawodowcy i tak maja wszystko pod wymiar i indywidualnie budowane, wiec patrzenie na ich sprzety mija sie z celem, bo oni nawet geometrie ramy maja inna niz to co dostepne w sklepach, wszystko indywidual, my amatorzy mamy rozmiary i wymiary usrednione, i jak ktos jest mega nieproporcjonalny to sie musi naszukac, reszcie pasuja podstawowe wymiary i rozmiary