witajcie
muszę wymienić swoją RD-M950 SGS na inną
wiadomo, nie jest prosto w miarę tanio i w niezłym stanie dorwać identyczną
rower trekking, korba 48-36-26, kaseta 11-28, rama 21", pojemność wychodzi na pograniczu SG i SGS
chciałbym poznać Waszą opinię na temat użycia w tym przypadku SG zamiast SGS ?
założyłem małemu małą korbę 42-32-22 z kasetą 7 13-28 i do tego XT 73? z krótkim wózkiem
fajnie wygląda, ale co się nakombinowałem z długością łańcucha... nawet myślałem o półogniwie
fakt, że nie jeździ się na skrajnych zębatkach, ale
na 42-28 wózek do korby prawie w poziomie, a na 22-13 złożony do tyłu prawie na lince
myślę, że nie dobierzesz długości łańcucha, żeby z krótkim wózkiem ogarnąć w całości 48-26 / 11-28
na dwublatowej korbie pewnie do zrobienia by to było
fajnie wygląda, ale co się nakombinowałem z długością łańcucha... nawet myślałem o półogniwie
fakt, że nie jeździ się na skrajnych zębatkach, ale
na 42-28 wózek do korby prawie w poziomie, a na 22-13 złożony do tyłu prawie na lince
myślę, że nie dobierzesz długości łańcucha, żeby z krótkim wózkiem ogarnąć w całości 48-26 / 11-28
na dwublatowej korbie pewnie do zrobienia by to było
* KIRK Revolution x 4 * <[shadow=cyan]MISTRAL Vision Alu Pro [/shadow]> < FILMOTEKA >
SG będzie dłuższe niż wózek o którym pisze Czarek (krótki w 732/5)
Jeśli nie planujesz zmiany kasety na większą rozpiętość to spokojnie SG - łańcuch będzie bardziej napięty przy jeździe na mniejszych koronkach więc nie będzie tak "latał" na dziurach jak przy dłuższym SGS
Jeśli nie planujesz zmiany kasety na większą rozpiętość to spokojnie SG - łańcuch będzie bardziej napięty przy jeździe na mniejszych koronkach więc nie będzie tak "latał" na dziurach jak przy dłuższym SGS
SG to mid cage, Czarek pisał o short http://www.mijnalbum.nl/Foto-OUHO3M74.jpg ?skolioza pisze:SG będzie dłuższe niż wózek o którym pisze Czarek (krótki w 732/5)
co masy na mzsli (krótki w 732/5) ?
dlugosc lancucha dobiore wg zasad, obecnie jest 116 ogniw na SGS wiec bylby do skrocenia
kaseta zostaje bez zmian, mam ich na zapas do konca zycia :)
dzieki za porade
Nie nie
przerzutka do której link dałeś to tzw XTR DH - szarak z ciut zmodyfikowanym wózkiem Dura Ace - ta przerzutka z biedą obgania przy górskiej kasecie 2 blaty z przodu i to z przesuniętym ogranicznikiem (dedykowana była do jednego i nie mieści się w ramach długości wózków krótki/średni/długi nijak To kategoria sama dla siebie w takim zestawieniu)
Czarek jak mniemam pisał zaś o krótkim wózku występującym w Deore XT serii 732 i 735 - on jest dłuższy od tego Dura Ace i ma inaczej wwiercony ogranicznik wychyłu, przez co przerzutka obskakuje napęd 3x7/8 ale przy dość zwartej kasecie, a i przy tym trzeba się przyłożyć do dobrania długości łańcucha
kolejny etap długości wózka to właśnie SG
przerzutka do której link dałeś to tzw XTR DH - szarak z ciut zmodyfikowanym wózkiem Dura Ace - ta przerzutka z biedą obgania przy górskiej kasecie 2 blaty z przodu i to z przesuniętym ogranicznikiem (dedykowana była do jednego i nie mieści się w ramach długości wózków krótki/średni/długi nijak To kategoria sama dla siebie w takim zestawieniu)
Czarek jak mniemam pisał zaś o krótkim wózku występującym w Deore XT serii 732 i 735 - on jest dłuższy od tego Dura Ace i ma inaczej wwiercony ogranicznik wychyłu, przez co przerzutka obskakuje napęd 3x7/8 ale przy dość zwartej kasecie, a i przy tym trzeba się przyłożyć do dobrania długości łańcucha
kolejny etap długości wózka to właśnie SG
teraz zakręciłeś :)
SG to 67 mm pomiędzy osiami kółek w RD-M950 ? to jest mid czy short ? :)
SGS ma 87 mm
w sumie interesuje mnie czy na blatach 48-36-26 i kasecie 11-28 da radę ta z rozstawem 67 mm, częściej pojawiają się na ebay
SG to 67 mm pomiędzy osiami kółek w RD-M950 ? to jest mid czy short ? :)
SGS ma 87 mm
w sumie interesuje mnie czy na blatach 48-36-26 i kasecie 11-28 da radę ta z rozstawem 67 mm, częściej pojawiają się na ebay
Wg. na przykład http://rowery.zbooy.pl/shim1997.html nie da się -
GS ma pojemność 33t,
SGS - 38t,
a Ty potrzebujesz 39t
GS ma pojemność 33t,
SGS - 38t,
a Ty potrzebujesz 39t
--
Cypis
Cypis
SG - krótki, średnio bedzie pracowal z takim napędem jak podaleś
SGS - długi
DH - ultrakrótki
Nie było mida, prościej sie już nie da wytłumaczyć
SGS - długi
DH - ultrakrótki
Nie było mida, prościej sie już nie da wytłumaczyć
XTR RD-M950 SS
w zestawie 36-22 vs 11-28 działa bardzo dobrze - mocna sprężyna - w sumie tylko do grawitacji - bo na dwie tarcze z przodu na korbie należy zastosować napinacz, bo przy krótkim wózku łańcuch będzie po prostu ,,wisiał''
Długość wózka taka jak w nowym Saint i Zee - lub starym Dura -Ace.
Generalnie pod 28T
w zestawie 36-22 vs 11-28 działa bardzo dobrze - mocna sprężyna - w sumie tylko do grawitacji - bo na dwie tarcze z przodu na korbie należy zastosować napinacz, bo przy krótkim wózku łańcuch będzie po prostu ,,wisiał''
Długość wózka taka jak w nowym Saint i Zee - lub starym Dura -Ace.
Generalnie pod 28T
remik76
Ja jeżdżę na klasycznym napędzie 3x9 z mocno modyfikowaną przerzutką XTR M951 z krótkim wózkiem od dwóch grup Dura Ace:
Zębatki w korbie mają rozstaw 22-32-42 (aktualnie zmieniam na 22-32-40 + przerzutka XTR Side Swing), a kaseta 11-32. Da się używać wszystkich biegów oprócz 3 najniższych trybów kasety gdy łańcuch jest na małej zębatce korby (wówczas wisi ale to i tak przekosy). Trzeba było pokombinować aby główna oś obrotu przerzutki była właściwie napięta, a górne kółko odsunięte od kasety przy kombinacji 22-32 ale po wszystkim działa perfekcyjnie.
Zębatki w korbie mają rozstaw 22-32-42 (aktualnie zmieniam na 22-32-40 + przerzutka XTR Side Swing), a kaseta 11-32. Da się używać wszystkich biegów oprócz 3 najniższych trybów kasety gdy łańcuch jest na małej zębatce korby (wówczas wisi ale to i tak przekosy). Trzeba było pokombinować aby główna oś obrotu przerzutki była właściwie napięta, a górne kółko odsunięte od kasety przy kombinacji 22-32 ale po wszystkim działa perfekcyjnie.
SerwisBajka.pl i NieOceniam.pl
dokładnie - specjalnie wziąłem "małą" korbę, ale gdybym wiedział, że tak się namęczę żeby to ustawić...skolioza pisze:Czarek jak mniemam pisał zaś o krótkim wózku występującym w Deore XT serii 732 i 735
jednak teraz chodzi jak zegarek
ten wężyk to układ centralnego smarowania ?Punkxtr pisze:Ja jeżdżę na klasycznym napędzie 3x9 z mocno modyfikowaną przerzutką XTR M951 z krótkim wózkiem
* KIRK Revolution x 4 * <[shadow=cyan]MISTRAL Vision Alu Pro [/shadow]> < FILMOTEKA >
nie pamiętam jakie były dedykowane pojemności, ale nie wydaje mi się aby taki napęd był poza zasięgiem przerzutki nawet z SGS, zwłaszcza że w takiej konfiguracji działaCypis pisze:Wg. na przykład http://rowery.zbooy.pl/shim1997.html nie da się -
GS ma pojemność 33t,
SGS - 38t,
a Ty potrzebujesz 39t
BTW wózek można przecież przekręcić ze starej jeśli GS okazałby się za krótki...
Cypis pisze:Wg. na przykład http://rowery.zbooy.pl/shim1997.html nie da się -
GS ma pojemność 33t,
SGS - 38t,
a Ty potrzebujesz 39t
w innych źródłach
https://bicycles.stackexchange.com/ques ... derailleur
SG jeśli przyjąć że trekking bliższy road niż mtb daje 37, dla SGS 45
u mnie jest 39
stąd moje zapytanie do Was praktyków jak Wy to widzicie, zdania jak widać są rózne ...
wyrzucić 300 zeta na SG z którą będą problemy niekoniecznie dobry pomysł, stąd mój dylemat
to jest myśl :) dużo roboty z przekladką ? jakieś niespodzianki w stylu coś gdzieś specjalnym kluczem ?skolioza pisze:nie pamiętam jakie były dedykowane pojemności, ale nie wydaje mi się aby taki napęd był poza zasięgiem przerzutki nawet z SGS, zwłaszcza że w takiej konfiguracji działaCypis pisze:Wg. na przykład http://rowery.zbooy.pl/shim1997.html nie da się -
GS ma pojemność 33t,
SGS - 38t,
a Ty potrzebujesz 39t
też myślę że masz rację, wg poniższego SG dla road obsłuży 37, ja mam 37
https://bicycles.stackexchange.com/ques ... derailleur
BTW wózek można przecież przekręcić ze starej jeśli GS okazałby się za krótki...
na wymianie wózka też mi zależy, przerzutka ma ponad 70 tyś km spokojnej jazdy, nadal działa ale wyglada jak wygląda, wózek zardzewiał, ciekawe jakim cudem skoro miał być alu :)
wymienić i tak muszę bo jeszcze trochę pojeździmy i wolałbym nie mieć problemu w trasie gdzieś na wschodzie od Polski ...
podsunałeś mi pomysł kupienia dwóch złomów tanio i złożenia jednej, złomów wiele na ebay'u
dzieki za sugeste :) wątek chyba do zakończenia :)
złom to nie jest dobry pomysł - luzów na pantografie nie zlikwidujesz
a przekręcenie wózka to 3 ruchy imbusem (chyba) 5
a przekręcenie wózka to 3 ruchy imbusem (chyba) 5
Jakaś gruba fura się szykuje...Grzesiek 14 pisze:Wykorzystam temat, mam taką samą przerzutke, i pytanie czy ona będzie działa z manetkami x-ray?
Moje ogłoszenia
Marin Bear Valley 1996
Marin Bear Valley 1996