Dobry wieczór

Mam na imię Przemek, pochodzę z Dąbrowy Górniczej.
Pozwoliłem zarejestrować się na Forum bedąc od 15 lat - a za kilka dni od 16 lat właścicielem chromomolibdenowej babci Tequesty - GT rocznik 1997. Jako że pojazd ów eksploatowany przez lata był mocno, z oryginału pozostała tylko rama i niezniszczalny STX RC z tyłu. Ale dusza "trzech trójkątów" nadal młoda.
A przy okazji - Wesołych Świąt ;-)
Ostatnio zmieniony 2012-12-25, 21:57 przez PrzeM, łącznie zmieniany 2 razy.
Babcia Tequesta
Załączniki
DSC_0386a.jpg
Babcia Tequesta

Babcia swoje lata ma, wiec protez kilka posiada :) Oryginalne koła na Arayach odeszły do krainy wiecznych obrotów zdarte do nieprzyzwoitości przez klocki (ale w pudło zapakowane jakby co...), zastąpiły je lżejsze Maviki. Co do widelca - w oryginale eleastomerowy Indy C też swoje przeszedł a sprężynowy Bomber 2005 godnie go zastąpił aczkolwiek geometrię nieco, jak widać, zmienił. Co do prowadzenia, jak to GT, babcia nigdy sama nie jechała, trzeba było uważać. Na chwilę obecną jeżdżę, w zależności od tego gdzie, zamiennie na trzech kompletach opon - te ze zdjęcia 1.8 Geaxy Aka Pluma - one w zakrętach tylko suche lubią a kłaść się bardzo na bok strach, 2.0 Michelin Hard Terrain są neutralne a 2.4 Mountain King Supersonic Continentala - na tych można jeździć na ślepo.
I zapomniałem dodać - rogi to proste, srebrne Bontragery z roku 1999, kupiłem je ślepo zakochany i zapatrzony w kształt i nazwę...potem kilkukrotnie miały czarny lakier...i tak już zostało, odrapane, kochane ;-)
Babcia Tequesta

Dzień dobry.
Opchnij ten amortyzator. Albo, jeśli to możliwe, obniż jego skok do 70 mm. Ja sam trenowałem lata temu stare cr-mo ramy gt z współczesnym amortyzatorem (tora race), więc wiem co mówię.
Dwa - co Ty nam tu o jakiś nowych oponach z Chin, hę?
To jest forum retro, tu na miejscu są np dywagacje o wyższości megabitów nad psycho (lub odwrotnie). Pamiętaj o tym :-D

A tak całkiem serio, to pomyśl o restauracji tej ramy w konwencji pure retro. Jest tego warta. Sam mam tequestę i z nowszym mańkiem (obniżonym do 70 mm) daje taki look:
Obrazek

Więc nowe kore zastąp starym.
Konsekwentnie w stx rc zmierzaj. Ino hample dał bym lx (600), bo te orginalne stx-rc to są nie do jazdy.
I zagniesz wszystkie plumy, żeaksy czy tam inne superśmoniki :-D
Moje skromne dzieła: -> http://rpk.ehost.pl/wp/kategorie/rowery/

Witamy! Wiadomo, trzeba się rozwijać... ale ty musisz się uwstecznić z osprzętem :-)
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900

Oczywiście rozumiem uwstecznienie osprzętu na starą KOREankę lub inne LXy. Ale nie polecam 10 letniej opony na którymkolwiek ze zjazdów Dachsteinrunde...więc wybaczcie, ale opony bedą i są nowe 8-)
Babcia Tequesta

Wybaczamy, ale ramy szkoda. To kawał fajnej stali.
Co do tych zjazdów, to na takim chopperze to musi być jednak hazard. :-P

A tak całkiem serio, to dzisiejsze opony z kulfoniastymi napisami widocznymi z satelity pasują do starych ażurowych ram cr-mo, jak krowa do akwarium.
Jako zgniły kompro proponuje Ci z-maxy. Bieżnik nie zmieniony od 20 lat... :-D
Moje skromne dzieła: -> http://rpk.ehost.pl/wp/kategorie/rowery/

Witamy na forum!
aldek pisze:Co do tych zjazdów, to na takim chopperze to musi być jednak hazard. :-P
To wlasnie na zjazdach taki chopper dobrze sie prowadzi, geo prawie jak do DH, wiele wybacza. Widelec tez mniej kolysze przy takim kacie glowki. Niestety po rownym rower bedzie bardzo podsterowny i stawac deba przy niektorych podjazdach, dlatego lepiej zmienic widelec, albo obnizyc skok, jak pisal aldek