Ostatnio wziąłem się za odnowienie swojego roweru Biria z czasów szkolnych, a przy okazji kupiłem kolejną Birię

A to moje rowerowe zasoby, obydwa z tej samej epoki , czyli początek lat '90
Kanarkowa Panie ;) Mnie się kolor podoba, szpej to inna sprawa, ale przy odrobinie chęci i raczej niewielkich pieniążków, można na tym zrobić fajny rower retro MTB.
Na aluminiową za czasów małolata nie było mnie stać. Rama kosztowała prawie tyle co cały rower na ramie CrMo. Rower z aluminiową ramą kupiłem niedawno na allegro.
Korba na 100% musi być inna z tego co widzę. Cokolwiek z tego okresu mniej więcej, bo ta jest bardzo brzydka i nie retro ;D Mostek też by lepiej wyglądał inny, ale rozumiem praktyczność i funkcjonalność. Sam właśnie składam rower z mostkiem, który zupełnie nie leży epokowo i zadaniowo, ale siły wyższe ;) Ale korba to mus, najlepiej LX, DX, Exage... Albo coś od Suntour ale koniecznie na 5 śrubek :) Aha, i dałbym hamulce cantilever jednak, zdecydowanie. Podobnie jak z korbą, jest wiele opcji, byle kanty pasujące do maszyny ;) Ale to twój rower i ty masz się nim cieszyć i z radością używać ;)45automatic pisze: ↑2021-05-05, 13:09Na aluminiową za czasów małolata nie było mnie stać. Rama kosztowała prawie tyle co cały rower na ramie CrMo. Rower z aluminiową ramą kupiłem niedawno na allegro.
DługiDżon , możesz rozwinąć nieco ? Co można by tam jeszcze zmotać ?