Taki jest plan, jeśli tylko finanse pozwolą, oraz będzie odpowiednia podaż poszukiwanych części w necie w rozsądnych cenach. Bo w kosmicznych pieniądzach to cały czas coś ciekawego jest do wzięcia.
Katalogi oryginalne najlepiej wiadomo Tylko skąd, skoro ciężko nawet znaleźć przyzwoite skany ? (dotyczy głównie lat 1990-1991). Znalezienie katalogu(nie skanu) jest chyba jeszcze trudniejsze niż części. A jak już się pojawi to aukcja się kończy tak jak niedawno Euclid 9/88 na osiemdzisięciu kilku $. Za 14 stron to sporo IMHO.
Mnie się udało niedawno kupić Euclida 4/89 z trzema katalogami szosowymi za 65$ więc liczę, że jak wystawię szosowe każdy osobno to mi się zwróci
Ciekawostki nie mogę się doczekać
skany wszystkich katalogow Campagnolo + troche ciekawostek zwiazanych z historia firmy
chcialoby sie orginaly ,a najlepiej te przerzutki Gerwazego w pudeleczkach ale ...
"jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma"
chcialoby sie orginaly ,a najlepiej te przerzutki Gerwazego w pudeleczkach ale ...
"jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma"
Ostatnio zmieniony 2016-09-03, 20:24 przez marcin74, łącznie zmieniany 2 razy.
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
......................................
Campagnolo 50 th anniversary..w budowie
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
No ładnie :) To jak? Chyba podzielisz się z kolegą ?
To jest płytka z campybike.com ? Jeśli tak to tam brakuje Euclida 4/89 jest za to 9/88.
Niemniej rocznik '90 jest w lepszej jakości niż to co mi się udało ściągnąć w sieci, więc bym sie do Ciebie uśmiechnął o niego
To jest płytka z campybike.com ? Jeśli tak to tam brakuje Euclida 4/89 jest za to 9/88.
Niemniej rocznik '90 jest w lepszej jakości niż to co mi się udało ściągnąć w sieci, więc bym sie do Ciebie uśmiechnął o niego
.....................nieGerwazy pisze:No ładnie :) To jak? Chyba podzielisz się z kolegą ?
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
jest Euclid 9/88Gerwazy pisze:To jest płytka z campybike.com ? Jeśli tak to tam brakuje Euclida 4/89 jest za to 9/88.
oraz Euclid 4/89
zreszta sam wkrotce sprawdzisz
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
No to musiał dodać 4/89 i się nie pochwalił. Na stronie jest napisane, że o ile mu wiadomo nie było żadnych zmian ale go nigdy nie widział. A zmiany owszem były
Dziękuję Ci Dobry Człowiekuzreszta sam wkrotce sprawdzisz
do pokazanych ostatnio przez Gerwazego slicznotek
dorzuce cos od siebie.......Nosik 12-28 sprzed ery ExaDrive
dorzuce cos od siebie.......Nosik 12-28 sprzed ery ExaDrive
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Oj tej kasetki to zazdroszczę (jak zresztą i paru innych części Campy)
A wiesz może co to za piasty mogą być?
http://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en- ... ousPage=lr
Pani twierdzi że Centaur, 7-biegów dowodzi że to 90 lub 91 rok, tyle że Centaur miał zaciski pokryte czarnym plastikiem, a kaseta jest szosowa bo ma 23 zęby na dużej koronce. Myślałem że może szosowy Chorus albo Athena ale zaciski tez nie pasują do wersji katalogowej.
A wiesz może co to za piasty mogą być?
http://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en- ... ousPage=lr
Pani twierdzi że Centaur, 7-biegów dowodzi że to 90 lub 91 rok, tyle że Centaur miał zaciski pokryte czarnym plastikiem, a kaseta jest szosowa bo ma 23 zęby na dużej koronce. Myślałem że może szosowy Chorus albo Athena ale zaciski tez nie pasują do wersji katalogowej.
zeby choc os zmierzyc w tylnej piascie
.....byloby wiadomo mtb czy szoska (chociaz po tych srebrnych podkladkach prawie na bank 135)
widze ,ze nawet Niderlandy przesiewasz
.....byloby wiadomo mtb czy szoska (chociaz po tych srebrnych podkladkach prawie na bank 135)
widze ,ze nawet Niderlandy przesiewasz
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Niderlandy to zasobna składnica starych części, nie można ich lekceważyć w poszukiwaniach
Zdjęcie kasety znalazło się tam gdzie jego miejsce, proszę popraw mnie gdyby coś się nie zgadzało w opisie
Zdjęcie kasety znalazło się tam gdzie jego miejsce, proszę popraw mnie gdyby coś się nie zgadzało w opisie
nic dodac nic ujac ....
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Gerwazy pisze:Pani twierdzi że Centaur, 7-biegów dowodzi że to 90 lub 91 rok, tyle że Centaur miał zaciski pokryte czarnym plastikiem, a kaseta jest szosowa bo ma 23 zęby na dużej koronce. Myślałem że może szosowy Chorus albo Athena ale zaciski tez nie pasują do wersji katalogowej.
najblizej im do Centaur´a 92 ...ale nakretka w zacisku inna choc dzwigienka wydaje sie taka sama
korpus przedniej piasty wskazuje ....ze napewno nie jest to RecordOR/Icarus
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
W 1992 była już chyba tylko ósemka. A ta jest jeszcze na 7-dmio rzędowa, więc to chyba nie może być 1992
Gerwazy pisze:W 1992 była już chyba tylko ósemka. A ta jest jeszcze na 7-dmio rzędowa, więc to chyba nie może być 1992
Mosci Gerwazy
7 dmio rzedowe to tylko nakrecane
ta z ogloszenia to na bank" 8" jesli chodzi o piaste .
Kobieta moze zasugerowala sie kaseta ,ale jesli nawet to znaczy ,ze brakuje jej jednej koronki (bo" 7" tylko nakrecane ) ...pewnosci nie mam bo na zdjeciu ciezko doliczyc sie biegow ale glowe bym dal ,ze to kaseta ,a nie nakrecany tryb
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Wedle katalogu 1990-1991 były kasety 7 i 8 w zależności od grupy, więc to może być siódemka zdaje mi się
A na zdjęciu jest na 100% kaseta i ma 7 trybów. Jak wiadomo Campagnolo nigdy trybów nakręcanych nie robiło - robiła je dla nich Regina, podobnie jak łańcuchy do pewnego momentu
A na zdjęciu jest na 100% kaseta i ma 7 trybów. Jak wiadomo Campagnolo nigdy trybów nakręcanych nie robiło - robiła je dla nich Regina, podobnie jak łańcuchy do pewnego momentu
HUBS
standard -7
cass hub-8
czyli.......?
z nakrecanymi fakt nie robili ...czeski blad
standard -7
cass hub-8
czyli.......?
z nakrecanymi fakt nie robili ...czeski blad
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Masz słuszność. Nie ogarnąłem, że standard to nakręcane jeszcze.
Piasta na kasetę 7-biegową była tylko w szosowej grupie Athena 90/91, która była też w odmianie 135mm co mogłoby tłumaczyć srebrne podkładki na ośce. Poza tym nakrętki w zacisku też się zgadzają na moje oko
Myślę że sprawa się wyjaśniła.
Jakby ktoś chciał to pani sprzeda za 130Eur z wysyłką do Polski. Można płacić paypalem
Piasta na kasetę 7-biegową była tylko w szosowej grupie Athena 90/91, która była też w odmianie 135mm co mogłoby tłumaczyć srebrne podkładki na ośce. Poza tym nakrętki w zacisku też się zgadzają na moje oko
Myślę że sprawa się wyjaśniła.
Jakby ktoś chciał to pani sprzeda za 130Eur z wysyłką do Polski. Można płacić paypalem
Dziś doszła paczka z piastami Euclid Zdjęcia dodane w pierwszym poście.
Tylna piasta Euclid na wielotryb nakręcany była oferowana tylko w 1989 roku. Od 1990 konkurencja wymusiła przejście na kasetę, jedynie w najniższej grupie MTB - Themis piasty pod wielotryb były do 1991 roku.
Druga sprawa, Campagnolo jednak robiło wielotryby nakręcane W katalogu żadnym nie widziałem, ale w sieci można znaleźć zdjęcia wielotrybów z logo Campagnolo
Tylna piasta Euclid na wielotryb nakręcany była oferowana tylko w 1989 roku. Od 1990 konkurencja wymusiła przejście na kasetę, jedynie w najniższej grupie MTB - Themis piasty pod wielotryb były do 1991 roku.
Druga sprawa, Campagnolo jednak robiło wielotryby nakręcane W katalogu żadnym nie widziałem, ale w sieci można znaleźć zdjęcia wielotrybów z logo Campagnolo
pieknosci
z jaka oska trafila sie tylna piasta ?
......i najwazniejsze opowiedz wszystkim do jakich wnioskow doszedles odnosnie 7 biegowych piast pod kasete ...mysle ze to wazne w tym watku
co za wielotryb znalazles w necie ?znowu jakis "odmieniec "produkowany 2 miesiace a moze jakis pociotek Reginy
z jaka oska trafila sie tylna piasta ?
......i najwazniejsze opowiedz wszystkim do jakich wnioskow doszedles odnosnie 7 biegowych piast pod kasete ...mysle ze to wazne w tym watku
co za wielotryb znalazles w necie ?znowu jakis "odmieniec "produkowany 2 miesiace a moze jakis pociotek Reginy
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Ośka krótsza czyli 126,5. Miałem napisać "niestety krótsza" ale właściwie nie ma to znaczenia bo i tak trafia na półkę
Co zaś do wniosków odnośnie piast pod kasetę to Marcin miał rację, że nie było nigdy siedmiobiegowych MTB. Jedyną piastą pod siedmiobiegową kasetę była szosowa Athena z 1991 roku jak pisałem 3 posty wyżej.
Potwierdzenie tej tezy można znaleźć m.in. w katalogu 1991 i na stronie VeloBase.com pod adresem: http://velobase.com/ViewComponent.aspx? ... 7023dae6f5
Można tam przeczytać: "Niektóre źródła zaprzeczją istnieniu 7-biegowych past kasetowych Campagnolo, ale najwyraźniej one istniały tyle że bardzo krótko" Na dowód pokazanie zdjęcie piasty z założoną 7-rzędową kasetą (a dokładnie 8-rzędową, bez ostatniej - największej koronki).
Piasty oferowane więc przez kobitkę z Holandii to moim zdaniem prawie na pewno Athena 1991, a nie tak jak ona podała Centaur. Z drugiej strony znając niektóre poczynania firmy Campagnolo nie można wykluczyć, że mogli np. wrzucać piasty Athena do pudełek z napisem Centaur i sprzedawać jako MTB bo z wyglądu one się nie różniły oprócz zacisków.
A tu zdjęcie - ciekawostka (zapożyczone ze strony sterba-bike.cz) Dowodzi, że grupa Icarus w 1992 roku przejęła przerzutkę Centaur produkowaną do 1991 roku bez żadnych zmian, i Campagnolo jak widać nawet tego nie ukrywa
Przerzutka Centaur 1992 natomiast jest chyba identyczna z tą z niższej grupy Olympus '90-'91 (zdjęcia w pierwszym i drugim poście) bo ma blaszany wózek.
A wolnobiegi Campagnolo produkowało chyba w latach 80-tych i może wcześniej
Co zaś do wniosków odnośnie piast pod kasetę to Marcin miał rację, że nie było nigdy siedmiobiegowych MTB. Jedyną piastą pod siedmiobiegową kasetę była szosowa Athena z 1991 roku jak pisałem 3 posty wyżej.
Potwierdzenie tej tezy można znaleźć m.in. w katalogu 1991 i na stronie VeloBase.com pod adresem: http://velobase.com/ViewComponent.aspx? ... 7023dae6f5
Można tam przeczytać: "Niektóre źródła zaprzeczją istnieniu 7-biegowych past kasetowych Campagnolo, ale najwyraźniej one istniały tyle że bardzo krótko" Na dowód pokazanie zdjęcie piasty z założoną 7-rzędową kasetą (a dokładnie 8-rzędową, bez ostatniej - największej koronki).
Piasty oferowane więc przez kobitkę z Holandii to moim zdaniem prawie na pewno Athena 1991, a nie tak jak ona podała Centaur. Z drugiej strony znając niektóre poczynania firmy Campagnolo nie można wykluczyć, że mogli np. wrzucać piasty Athena do pudełek z napisem Centaur i sprzedawać jako MTB bo z wyglądu one się nie różniły oprócz zacisków.
A tu zdjęcie - ciekawostka (zapożyczone ze strony sterba-bike.cz) Dowodzi, że grupa Icarus w 1992 roku przejęła przerzutkę Centaur produkowaną do 1991 roku bez żadnych zmian, i Campagnolo jak widać nawet tego nie ukrywa
Przerzutka Centaur 1992 natomiast jest chyba identyczna z tą z niższej grupy Olympus '90-'91 (zdjęcia w pierwszym i drugim poście) bo ma blaszany wózek.
A wolnobiegi Campagnolo produkowało chyba w latach 80-tych i może wcześniej
http://allegro.pl/show_item.php?item=3083165655 Campagnolo Euclid '89 Wózek oczywiście ktoś musiał wyprostować
Allegro jest ostatnim miejscem, gdzie spodziewałbym się znaleźć przerzutkę Campagnolo Euclid, w dodatku wyjątową o tyle, że to jeden z pierwszych egzemplarzy jakie wyprodukowano. Czym się różniła od później produkowanych opisałem w skrócie w pierwszym poście tego tematu, gdzie zamieściłem też zdjęcia.
zycie poraz kolejny pokazuje ,ze oprocz sczescia wazny jest tez refleks
zastanawiam sie nad jedna rzecza.....ale to na PM
zastanawiam sie nad jedna rzecza.....ale to na PM
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Campagnolo Record O.R. nr 3......tym razem 28.6 gorny ciag
wkrotce zamieszcze prawdziwy rarytasik niestety od miesiaca z kawalkiem utknal gdzies w urzedzie celnym
wkrotce zamieszcze prawdziwy rarytasik niestety od miesiaca z kawalkiem utknal gdzies w urzedzie celnym
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
O widzę że kupiłeś tą od pana Proktora
Mi też sie udało upolować identyczną na ebayu Zaraz się pewnie okaże że się o nią biliśmy
Zdjęcie z aukcji:
Uchylisz rąbka tajemnicy cóż to za rarytasik? Może chociaż jakaś mała podpowiedź
Jeśli na celnym utknęło to musi być ze Stanów pewnie... Pedały Look/Campa O.R.? Jakoś tak z miesiąc temu były?
Mi też sie udało upolować identyczną na ebayu Zaraz się pewnie okaże że się o nią biliśmy
Zdjęcie z aukcji:
Uchylisz rąbka tajemnicy cóż to za rarytasik? Może chociaż jakaś mała podpowiedź
Jeśli na celnym utknęło to musi być ze Stanów pewnie... Pedały Look/Campa O.R.? Jakoś tak z miesiąc temu były?
Ostatnio zmieniony 2016-01-09, 17:48 przez Gerwazy, łącznie zmieniany 1 raz.
Gerwazy pisze:Jeśli na celnym utknęło to musi być ze Stanów pewnie... Pedały Look/Campa O.R.? Jakoś tak z miesiąc temu były?
ja sie tak nie bawie ...z przerzutka tez sie zgadza
w takim razie poczekaj na jeszcze cos ,a moze tez juz wiesz
swoja droga niezle jestes poinformowany.....chyba musze zonie powiedziec zeby po domu przestala chodzic nago(co za czasy )
Ostatnio zmieniony 2016-09-03, 20:26 przez marcin74, łącznie zmieniany 1 raz.
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
jak Pan Bog przykazal:krzywe jak cholera w ten sam dziwny sposobcardamon pisze:teraz porównajcie czy też takie krzywe jak te Wasze RD
Gerwazy pedalki faktycznie z za morza.... ale pierwszy raz urzad celny przyslal papiery do wypelnienia
wczesniej dowalali clo za ktore musialem placic przy odbiorze paczki ,a tym razem jakies komplikacje
Campagnolo record OR
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Mavic Geo Dakar
XTR M 900
Deore XT 732/5
Ritchey 2/9
Deore XT 739
Pedałki rarytasik w istocie niezwykły, kusiło mnie strasznie żeby je kupić. Wrzuć zdjęcia koniecznie jak już je celni zwolnią. A czy one nie powinny byc z cła zwolnione jeśli to produkt made in EU?
Co jeszcze kupiłeś? daj jakąś podpowiedź, będe próbował zgadywać A może przerzutka Icarus?
Hahaha, nie no przeceniasz moje możliwości, ebay owszem śledzę na bieżąco, ale pragnę Cię uspokoić - Twojej żony nie
Co jeszcze kupiłeś? daj jakąś podpowiedź, będe próbował zgadywać A może przerzutka Icarus?
Hahaha, nie no przeceniasz moje możliwości, ebay owszem śledzę na bieżąco, ale pragnę Cię uspokoić - Twojej żony nie