w moich rękach pojawił się rower, który miał być dawcą części do mojego projektu retro, potem była koncepcja, żeby został na "zimówkę" ale po przeglądzie i uzupelnieniu rozszabrowanych do projektu cześci rozważam też jego sprzedaż. A więc do brzegu - nie wiem jaka to marka/model

Rower kupiony jako Batavus B1 - ale absolutnie nie było to dla mnie istotne przy zakupie (chodziło o pare elementów osprzętu) i nie weryfikowałem tego), ale przy ewentualej odsprzedaży chciałbym dobrze opisać rower i nie wprowadzić potencjalnych kupujących w błąd

Analiza zdjęć Batavusów wskazuje, że raczej miały prowadzenie linek górą górnej rury, a nie bokiem, nie ma wzmocnienia przy główce ramy, tylny hak też inny. Więc to raczej nie to.
Więc szukam i nic nie mogę znaleźć. Są jakieś ślady po naklejkach - były TIOGA, CONTROLTECH ale były też resztki naklejek cannondale :D wiec jakoś specjalnie bym się nie przywiązywał do tego co znalazłem na ramie w postaci śladów po kleju bo ewidentnie właścicielem był jakiś fan sticker tuningu.
Na ramie oprócz numeru nie znalazłem nic. Jedna naklejka się ostała na dolnej rurce tylnego trójkąta i wygląda dość porządnie, jednak także googlowanie obrazem i po słowach kluczowych nic nie daje

Rama waży jakieś 2150g ze środkiem suportu (na kwadrat) i miskami sterowymi - więc średni wynik jak na ramę sprzed ponad 20 lat w rozmiarze ok 19"
Zrobiłem parę fotek charakterystycznych punktów ramy
Hak przerzutki i otwory montażowe do bagażnika/sakw(?)

Główka ramy ze zgrubieniami w okolicy misek, wzmocnienie pod dolną rurą i boczne prowadzenie linek

Szukałem też po kompletacji - bomber Z2 96r i Magura Race Red (Magura raczej fabryczna bo rurki były przeprowadzone przez uchwyty w ramie - bez śladów rozpiłowywania ich). Osprzęt częściowo wymieniony, ale większość była z epoki połowy lat 90tych - to też nie pomaga w szukaniu
Ktoś ma jakiś pomysł co to może być?
I jeszcze parę fotek całości roweru w stanie w jakim go kupiłem

Sztyca i kierownica ma nadruki WCW Whistler Cycle Works - kierownica waży 2x tyle co Ritchey ktorego upolowałem do swojego retro, mimo tego, ze jest aluminiowa, więc to moze jakis OEM marki roweru, ale też nie do konca cos potrafiłem znaleźć.
Edit. Pisząc tego posta na tym forum (edytując nieco to co wrzucilem kiedys na fb) zaczałem szukać jeszcze raz tego WCW i chyba jednak bingo. To może być Rose. Zawsze to już jakiś trop :D