Pozycja na rowerze MTB - prawidłowe ustawienie sztycy.

Heja!

Nie wiem czy podejmowana była już na forum dyskusja dotycząca właściwej pozycji na rowerze MTB ale mam w związku z tym pytanie. Chodzi mi szczególnie o wysokość sztycy.

Ostatnio po kilku latach jazdy dowiedziałem się że mam stanowczo za wysoko podniesione siodło i że nie pedałuję z uda. W takim układzie obniżyłem sztycę zgodnie z zaleceniem. Pojeździłem kilka dni na tej obniżonej sztycy i mogę powiedzieć jedno... Jest to dla mnie jedno wielkie nie porozumienie. Czuję się na rowerze jakbym był zamknięty w klatce, bardzo ciasnej i jakbym jeździł na nim za karę... Miała to być kwestia przyzwyczajenia się ale ja już wiem po tych prawie dwóch tygodniach jazdy że nie przyzwyczaję się do tego na pewno.

Sztycę ustawiłem ponownie do "niewłaściwej wysokości" i wyruszyłem w trasę. Odczucie było jedno - wielka ulga i poprawienie wyników na trasach na których zwykle jeżdżę.
Moje spostrzeżenie było jedno, na obniżonej sztycy na pewno mogłem się mocniej zerwać, przyspieszyć ale na dłużą metę pojawiały się już bóle mięśni które mnie ograniczały (bóle innych partii mięśniowych niż zwykle) i nie pozwalały jechać tak jakbym chciał. Gdy powróciłem do poprzedniego ustawienia bóli nie było.

Może podzielili byście się swoją wiedzą praktyczną i doświadczeniem w tej materii bo już trochę zdurniałem i nie wiem jak jeździć prawidłowo. Jak sztyca powinna być ustawiona prawidłowo? Po sobie widzę że najlepiej jedzie mi się najlepiej wbrew wszelkim zasadom :-) , ustawienia pięty na pedale itd... Jak przeglądam rowery niektórych z Was to widzę np. że osoby nie wysokie miewają czasami większe ramy aniżeli powinny mieć książkowo a jednak tak jak ja mają te sztyce dosyć mocno wysunięte i zakładam że tak jeżdżą.
A może to pedałowanie z uda jest lepsze na wyścigi a nie do codziennej jazdy?

Pozdro!

P.S. Dodam że ustawienie siodła testowałem na swojej Konie ( (C-T) - 480mm, (C-C) - 570mm) a mój wzrost to 168cm więc teoretycznie chyba rama za duża.
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900

Kiedyś przeczytałem radę doświadczonego kolarza który mówił, że siodło trzeba ustawić jak najwyżej to możliwe, ale żeby kości miednicy podczas pedałowania nie przesuwały się lewa-prawa ani odrobinę tylko zajmowały stałą pozycję na siodle.
Ja tak ustawiam i w moim odczuciu tak jest optymalnie, przynajmniej do jazdy na dłuższym dystansie. Być może do jazdy w terenie siodło powinno być niżej

Też ustawiam wysokość tak, że opierając piętę na pedale noga jest prosta, a po wpięciu lekko ugięta.
U mnie się sprawdza świetnie ta metoda ale jeżdżę w SPD. Może jeżdżąc bez - niekoniecznie jest to najlepszy sposób ustawienia z uwagi na ograniczoną możliwość podciągania pedałów do góry itd.
Pewne jest jednak, że jak się człowiek (mięśnie, ścięgna, układ ruchu cały) przyzwyczai do złych ustawień to po zmianie na dobre trzeba trochę się przyzwyczaić bo na początku zwykle jest dużo gorzej.
Cannondale Delta V 900 - 1992r
STORCK Rebel Race Prosieben - były
Ritchey p-650b