Rowerem - ostrożnie

Ostatnio często słyszy się o ciekawych przypadkach drogowych z udzialem rowerzystów, ot choćby niedawny w Krakowie, kiedy to pewien jegomość z ułańską fantazją postanowił wyprzedzić tramwaj...
Widać odpowiednie służby (Straż Miejska, Policja) postanowiły pod egidą poprawy bezpieczeństwa ściągnąć nieco pieniążków z rowerzystów (którzy takimi zachowaniami sami się w sumie nawijają na tapetę)
Wraz z nadejściem sezonu ladnej pogody patrole mają sprawdzać wyposażenie oraz prędkość jednośladów na ścieżkach rowerowych i ulicach, a tym co się nie stosują do przepisów, szarżują lub np nie mają dzwonka wlepiać stosowne mandaty
Także miejcie się na baczności, lepiej kasę przeznaczać na części rowerowe... ja w Nishiki, którym jeżdżę do roboty najczęściej dla świętego spokoju przykręcam dzwonek (choć nigdy w góralu czegoś takiego nie miałem...)
RetroMTB na Facebooku

SPRZĘT DO SPRZEDANIA

rowerzystów obowiązują ograniczenia prędkości na ścieżkach rowerowych adekwatnie jak kierowców na ulicach ale prędkość dzielona na pół. teren zabudowany (czyli ogólnie po mieście) 25km/h strefy osiedlowe 15km/h
fotoradary już rozstawiają....
Obrazek

>>KLIKNIJ PO WIĘCEJ!!<<

całe szczęście ,że nie mieszkam w krk ..miasto policyjne niestety macie :-/
.. radary na ścieżkach .. ech ,to polska właśnie ;-)

p.s. czy zamiast dzwonka może być z tyłu stara hugi :?:

Kuwa co za kraj, żeby trzeba było rower obwieszać dzwonkami, światłami i nie wiadomo czym jeszcze. Niedługo trzeba będzie jeździć z apteczką i gaśnicą :-(
Światła jeszcze jestem w stanie zrozumieć bo to dla własnego bezpieczeństwa ale dzwonka nie rozumiem i nie chce zrozumieć :-)
'92 Kona Cinder Cone
'99 Kona Kula
'95 Checker Pig CPX 4050
'94 Specialized Stumpjumper (kolor - blood red)
'96 Specialized Stumpjumper Comp
'96 Cannondale M800 Beast of the East
'97 Cannondale M900

ja rozumiem i używam lepiej dryndąć niż dawać odgłos paszczą co 20 sek., zwłaszcza jak lezą przed tobą nawijają przez telefon, bożego świata nie widzą i nie słyszą :->

no...jak zapierniczam 40 po szosie to mi dryndanie pomoże .......bop h...zbuju .

ale lampki obnowiązkowo zapiete muszż być . ilu debili widziałem o zmierzchu bez lampek i na jakich ulicach to masakra , a to koszt 20 zł za komplet czy nawet mniej .

za granicą nikt nie dyskutuje tylko zakłada i jedzie dalej a i tak jak kierowca ma nie zobaczyc to i nie zobaczy , proste .

Pokaże wam niedługo su[per fajne dzwonki, jedne na baterie a drugie mikro mosiężne
www.velotech.pl