zaplatanie czyli kupiłem Coda

Ave!

Jak wszyscy wiemy :-) kilka osób z forum stoi przed zadaniem pt. kupiłem sobie fajne piasty teraz mogę pleść...

Chodzi mi oczywiście o Coda serii 901, czyli DT Hugi (nota bene - ma ktoś manual do nich ?)

Sobie wymyśliłem że na ten przykład wezmę owe piasty i zaplotę na obręczach Mavic M231 CD
(tak, wiem że rocznik nie ten, ale na X317 po 130 pln chwilowo mnie nie stać)

Odpaliłem pierwszy z brzegu kalkulator
http://www.wheelpro.co.uk/spokecalc/
wpisałem:
front:
średnica kołnierza L 56 mm
R 40
odległość kołnierza (od środka piasty, zgadza się?) L 19
R 37
średnica obręczy (to jeszcze na sucho, wg. http://mombat.org/Mavic.htm ma 14,5mm wysokości)
559-29=530 (poprawnie knuję?)

36 szprych
offset - tutaj nie jestem pewien, spojrzałem na inne koło, dałem 1mm (???)

wyszło, że zamawiając szprychy mniej więcej równej długości musiałbym zapleść
3x po lewej ( szprychy 251.5mm )
i 2x po prawej (251.1)

tył:
średnica kołnierza L 56mm
R 53

odległość kołnierza L 35
R 20

36 szprych
offset 1mm

tu wyszło dla 2x mam: 245.1 i 244.7 mm
dla 3x mam 253.0 i 252.2

zakładając 2/3x na przód (ma sens taki zaplot??)
oraz 3x na tył wychodzi na to, że mógłbym po prostu kupić szprychy 252mm
(tutaj nie jestem pewien czy dobrze policzyłem średnicę obręczy - nie mam jej jeszcze w ręku)
(dodatkową niepewną jest dla mnie offset)

Jestem świeży w tym temacie - poproszę o komentarze i sugestie.
--
Cypis

Średnice kołnierzy podajesz całych czy po otworach na szprychy? ERD obręczy na pewno będzie większe - kalkulator DT podaje dla tych obręczy 550mm. Offsetu nie wpisuj chyba, że masz niesymetryczną obręcz a Mavic chyba taki nie jest :) Poza tym zostałbym przy standardowych 3x. DT nie widzi tych piast ale przy podobnych parametrach sugeruje raczej 264-266 szprychy.

Średnice kołnierzy - po środkach otworów na szprychy,
zmieniłem ERD na 550 mm,
offset - tu nie jestem pewien, czy chodzi o niesymetryczne obręcze typu Ritchey OCR
czy o przesunięcie otworu w obręczy względem jej osi (niewielkie, ale jest, jakieś 0,5mm w X317)

Wyniki się zmieniły - wychodzi 261-262mm na przód, 262-263mm na tył (3x/2x przód, 3x tył)
--
Cypis